Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2010 11:19 - Правила за хранене - от Петър Дънов
Автор: snow4eva Категория: Лични дневници   
Прочетен: 14242 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 23.02.2010 11:27


Правила за хранене

Всичко , в което има еднообразие е опасно.
Еднообразието в храненето също е опасно.


Ще се храниш вечерно време преди да е залязло слънцето, а сутрин никога няма да ядеш преди да е изгряло .

Силата на храната е в качеството , а не в количеството.

Яж най-здравословните храни и никога не преяждай.

Хубави храни са тези , които най-лесно се смилат и от които остават по възможност най-малките излишъци.

Никакво бързане при ядене.

Храната трябва да бъде винаги прясна.

Не яжте много гореща храна, нито пък много студена.

Добре е , когато човек се храни да слуша музика. По време на ядене човек се нуждае от весела, но не игрива музика.

Човек трябва да яде точно навреме, не определен час, но когато силите в неговия организъм се проявяват, т.е. когато усеща вътрешен глад.

Никога не яж при неразположение. Ще ядеш само, ако си гладен.

Здравословно е да се яде с разположение, т.е. да чувстваш удоволствие при ядене.

Многото ядене изтощава човешкия организъм.

Колкото повече яде човек , толкова по-малко помни. Стомахът мели много , но паметта се обременява и отслабва.

Когато човек претоварва стомаха си повече отколкото трябва, в стомаха и в червата остава необработена част от храната, която започва да се разлага и образува отровни газове.

Никога не допускай един болен човек да ви готви. Когато една жена готви трябва да пее, тогава яденето ще бъде много по-вкусно и здравословно.

Имате някакъв плод, круша например. Не почвайте веднага да я ядете.
Спрете се , разгледайте я, помислете си малко за нея. Онези същества, които са създали плода, са събрали слънчеви лъчи, кондензирали са слънчева енергия в този плод. Вие имате за задача да извадите тази светлина и да я внесете в тялото си.


След плодове никога не пий нито студенена , нито топла вода. Преди ядене можеш да пиеш вода, но веднага след ядене не се позволява.

Спазвайки тези правила ще бъдете здрави, бодри и силни.


Правила за готвене. Въздействие на някои продукти.1

Петър Дънов

Подбрала Цанка Екимова

Троскотът лекува всичко.

Хрянът дава нещо, което от никъде другаде не може да се получи.

Хлябът съдържа всичко.

Лещата засилва очите.

Бобът помага на бъбреците.

Хубаво е да се яде зелен фасул.

Грахът дава хубав тен на кожата.

Крушите дават мозъчна енергия.

Ябълките успокояват нервите.

Празът дава хубава обхода.

Лукът е полезен - суров, печен или варен.

Да се употребява чесън.

Крушата е символ на мъдростта.

Ябълката - на любовта.

Сливата - на истината.

Яденето на сливи помага за духовното издигане на човека.

За болни - картофена супа с моркови и гулия. Болният да пие житена вода.

Жито - една чаша, четири чаши вода, варене един час. Захлупва се с хартия, отгоре с кърпа. Консумиране след 4 часа.

Винаги слагай продуктите в кипяща вода. Всички ястия да се варят на умерен огън, никога да не стоят на огъня след като се сварят. Морковът е най-труден за варене (около 1/2 час). Изобщо, едно вегетарианско ядене, освен сухия боб, не трябва да ври повече от 20-30 минути. Продуктите се приготвят, когато водата започва да ври. Нито зеленчуците, нито другите продукти трябва да се държат във вода. Избели лука, изплакни го и веднага го нарежи, след това морковите и другите. Не дръж никога обелени и нарязани продукти. Повечето витамини не издържат на светлина, други на топлина и т. н. Спанакът не трябва да се държи нито минута във вода. Измий го в топла вода, в две три води и го постави да ври. Ако прибавиш нещо друго към спанака, сложи го 5-6 минути преди сваляне от огъня. Никога не слагай сода в боба или в кое и да е друго ядене или сладкиши. Много от витамините се разлагат и унищожават.

Доматеното пюре или доматите са предпазно средство против унищожаване на всякакви витамини. Обикновено 30 на сто се губят при готвенето.

Не трябва да се отваря капакът, докато яденето ври. Сложи и последния продукт, виж часовника и отдръпни яденето на определеното време. Ако е на котлон, сметни, че ще се свари 10 минути след изключването на котлона, но не го оставяй да изстине на котлона. Приготви яденето така, че да е готово в момента, когато седнеш да ядеш. Яденето не бива да се затопля втори път, защото се губят витамините. Добре е да се готви само за обед или само за вечеря. Добре е при всяко ядене да има нещо сурово за салата, защото там витамините се запазват.

Половин час след като е снето от огъня, млякото започва да се разлага. Стърганите моркови след 7 минути на светлина се разлагат. Свареният морков най-добре запазва хранителността си, но за лечебни цели сокът от моркови, приготвен набързо, е отличен. Всички подправки, като магданоз, джоджен, копър, да се слагат накрая, преди снемането от огъня. Доматите да се варят от 3 до 5 минути.

Готвиш ли, пей! Бъди радостен, за да се радват и тези, които ще го ядат.

Не дръж продуктите на светло и влажно. Копривата се запазва в затворена тенджера, също и спанакът, лукът, джодженът, магданозът и пр. Предпочитай пресните продукти. Когато се яде топло ядене, химическите процеси в стомаха се улесняват. Не се препоръчват изстинали храни. Не се позволява да се ядат и горещи храни - развалят се зъбите и стомаха. Силно калорични храни са всички видове ядки. Нямаш ли време да се нахраниш, нахрани се с 10 ореха и хляб, бадеми, фъстъци.

Основната храна у нас е хлябът. Най-калоричен и витаминозен е пшеничният хляб (500 грама съдържа 1220 калории.)

Мазнините се употребяват при всяко ядене. За възрастни от 40 до 60 грама растително масло. Вегетарианецът не трябва да се лишава и от прясно краве масло. Витамин А се намира в маслото и яйцата, но да не се злоупотребява - да се употребяват умерено. Маслото да е прясно, да се държи на сухо (не във вода) и на тъмно. Възрастните да вземат 400-500 грама месечно масло. За деца и юноши в повече. Липсата на масло се отразява зле на зрението.

Лукът се употребява при готвене на всякакви храни. Да не се пържи, а да се пуска на едри парчета или на цели глави във вряща вода. Ножът по-малко да влиза в продуктите. Лукът да се обели с ръка и да се чука с дървено чукче. Същото и с чесъна. При граха също да се избягва ножа. Много вкусни стават всички храни с малко вода, като кипне да се сложат продуктите и да не се отваря много. Суровият лук е полезен и против ракови заболявания. Картофите си запазват хранителността най-добре варени, като се ядат още топли. Да не се държат във вода. Картофената яхния да не ври повече от 15-20 минути. Добре е възрастните да ядат един ден само картофи, без белтъчини и сол, а децата - с белтъчини - сирене, кашкавал, масло, мляко и пр.

Чесънът е необходим за здравето на организма. Той дезинфекцира, действа срещу склерозата и високото кръвно налягане. Той е магическо средство и служи като предпазител от болести и зарази.

Бобът е също много употребявана храна. Бобът и яйцата заместват при вегетарианеца онези белтъчини, които другите приемат чрез месото. Поне веднъж в седмицата да се яде боб - в събота. Бобът е храна на Шестата раса. Днешният човек не може да се ползва от всичките елементи, които той съдържа. От него става отлично пюре или супа като се слагат малки, препържени залъчета хляб. Да се вари с коренчета - моркови, пащърнак, целина, магданоз, лук, а някои слагат и спанак, но в никакъв случай да не се слага сода. Първата вода, която подлежи на изхвърляне, може де се употребява от болни с бъбречни смущения. За тях тя е лечебна. Бобът да се употребява най-много два пъти седмично. Добре е да му се поставят сушени червени чушки, които са богати на витамини. За предпочитане е на боба да не се слага мазнина, той съдържа в себе си такава. Най-добре се вари боб в гърне на слаб огън, като се задушава - капакът се облепя в краищата с тесто и не се отваря докато се свари.

Жълтъкът на яйцата е необходим. В него има витамин В1. Най-малко три сварени яйца са необходими за един възрастен човек през седмицата. Младежите и изтощените организми трябва да употребяват повече. Ако бъбреците не са в ред, не се лишавай поне от жълтъка. Ако яйцата се поставят във вряща вода, да се варят две минути.

Лещата е също много калорична - равнява се на един килограм месо. Един път през седмицата да се вари леща и тя да се готви без мазнина, с всички видове коренчета, а на края да се прибави чесън и чубрица. Лещата усилва зрението.

Грахът се вари също като боба. Може и да се пасира и да се залее с масло. Не търпи други подправки освен черен пипер.

Прясното зеле - добре да се сварява. Слага се 1-2 лъжици вода и като се задуши 15-20 минути, е готово. Подкиселява се с доматено пюре. Освен черен пипер, слагат се няколко скилидки чесън при снемане от огъня. Сокът от прясно зеле е много полезен при гастрит, колит, язва и изобщо стомашно-чревни смущения. Зелето се настъргва с пластмасово ренде и се прецежда през двойна марля в съд с топла вода, която след прецеждане се изпива. Зелевият сок е много полезен и за здрави хора.

Празът е зимна храна. Най-витаминозни са зелените му външни листа. Суров се препоръчва против хрема. Да се прави салата от праз, настъргана ряпа и моркови.

Чушките и доматите са полезни, приготвени по разни начини. Те са много богати на витамини. През целия сезон не сядай да ядеш без салата от домати, печени чушки, лук, магданоз и зехтин. Но с доматите не трябва да се прекалява, защото съдържат оксалати.

Ряпа - за зимна салата, заедно с моркови, целина и други добавки. Сок от ряпа е полезен за жлъчката. Пие се половин час преди ядене. Не е приятен, затова може да се добави захар. Ряпата е богата на калций.

Спанак, лобода, киселец - на пюрета или да се задушават в по-сгъстен вид. Магданозът, освен за салата, за подправка, служи и като лекарство. Джодженът е много витаминозен. Китка магданоз, китка джоджен, лук, чесън - стават отлични кюфтета. Нарязват се на ситно, измачкват се със сол, като омекне, смесва се с едно яйце, черен пипер и се бърка с дървена лъжица. Пускат се във вряща мазнина, без да се зачервяват. Само се задушават в мазнина и така запазват витамините си. Поднасят се съвсем топли. За зимата - корени от пащърнак - много са витаминозни и полезни.

Мазнините - за възрастните по 40 - 50 грама на ден, а за младите по 60 - 80 грама на ден. Най-лесно се възприемат мазнините от орехите. Зехтинът от слънчоглед и маслини е също много полезен. Най-богато е фъстъченото масло. Предпочитай растителните мазнини, но не се лишавай и от кравето масло. 300-400 гр. краве масло на месец е крайно необходимо за добавяне на важния витамин А, който се набавя освен от маслото, още от яйцата и млякото.

Орехът е много необходима храна. Пресните орехи са богати на витамини. Те укрепват нервната система. Десет ореха се равняват на една бромова инжекция. Употребяват се десет дни и десет дни се почива. За година човек трябва да изяжда по сто ореха. Може също да се слагат в ядене от коприва. Но да не се прекалява с тях.

Бадемите са полезни за сърцето. Лешниците са много калорични. Те правят човека много магнетичен. Семки от тиква са добри и варени, и печени. Като зародишни продукти, те съдържат всички елементи, нужни за израстването на новия организъм.

Щом зеленчуците могат да се ядат сурови, предпочитай ги в този им вид. От много плодове и зеленчуци могат да се приготвят сокове. Суровоядството има привърженици. Но да не се прибягва до такива крайности. Суровоядството огрубява човека. По хранителност морковът, целината и други са по-хранителни сварени. Ако е въпрос за режим, лечебен или обновителен, от същите корени по-добре е да се пият соковете им.

Добре е за една седмица или десет дни да се подложим на плодов или зеленчуков режим. Може и цял месец да употребяваш сокове, но само сутрин, а след това да се храниш с обикновената си храна. Не пропускай никога режим от сокове през пролетта и есента. През пролетта, за да обновиш изтощения си организъм, а през есента, за да се запасиш с повече жизненост.

Сокът от моркови не бива да бъде повече от две чаши дневно, сок от червено зеле също. Изобщо, соковете да не надминават 600 грама. От зелето само една чаша, но може и повече, в зависимост от състоянието на стомаха, и то да се приема на интервали от 40 минути. Това важи и за другите сокове. Сокът от целина не бива да надминава една винена чаша.

Сок от лук - една кафяна чаша, но да се подслади, защото иначе е неприятен. Полезен е при болки от язва в стомаха и в червата. Лукът тонира цялата нервна система. Режимът със сок от лук може да продължи 40 сутрини - половин час преди закуска. Независимо от това дали си болен или здрав, провеждай си тези режими, защото те обновяват и лекуват. Сок може да се приготви и от ябълки до 600 грама, на два пъти сутрин.

Гроздов сок - Получава се, като се смачква гроздето с ръка или с дървено чукало и се прецежда през гевгир. Може да се взема всеки преди обед на два пъти сока, изстискан от 1 кг. грозде. Това е един от най-богатите сокове. Някой ще възрази, че гроздето може да се яде и така, но трябва да се има предвид, че соковете закрепват червата. А при възпаление на червата, при колит или гастрит, не бива да се яде грозде с люспите, а сокът действа прекрасно.

Всички продукти, изцедени заради соковете, да се приготвят много бързо, за да се запазят витамините. Правете сокове и ги пийте веднага.

За лекуване на склероза - Употребяват се глави целина, настъргана, така че сокът да остане една винена чаша. Добавя се половин лимон и една лъжица захар или мед. Може да се прави 40 до 60 дни само сутрин. Може да се направи 20 дни през пролетта и 20 дни през есента. И да си здрав, прави този режим по 10 дни.

Всеки плод или зеленчук внася свой, съответен елемент за култивиране на определени качества в човека.

Ябълките създават добрата обхода в човека. Те внасят мекота, възпитават чувствата. Крушите са за ума. Черешите - внасят жизнерадост, повишават чувството на надежда, внасят веселие, действат на сърцето и кръвта. Ягодите и малините - пречистват кръвта и укрепват нервната система. Препоръчват се при неврастения и ревматични смущения. Докато трае сезона, можеш да си направиш режим - до обед на три пъти да изяждаш един килограм - значи на три пъти по 300 грама, като спазваш интервал от един час между всяко ядене. С пречистването на кръвта се повишава и самочувствието на човека. Дините - внасят бодрост и добро разположение на духа. Сутрин да се изяжда по един килограм диня. Те пречистват бъбреците и жлъчката и са великолепни бани за всеки организъм. През целия сезон приемай диня преди закуска - половин или един час, в зависимост от стомаха. Най-добре е да се изчака един час, за да могат да преминат през червата. Не е добре да се ядат непосредствено преди ядене.

Лимоните са богати на витамин С, а в кората им има рутин и употребата на кората заедно със сока е равностойно на употребата на други лекарства, които се препоръчват при склерозата. Лимонът се измива добре и се изяжда половината от него. Понеже витамин С не издържа на светлината, останалата половина се захлупва с чинийка, за да се запази за следващия ден. Сутрин една чаша вряла вода с изстискан половин лимон и лъжица мед ободряват човека, а понякога действат очистително, ако е с повече мед. Взема се един час преди закуска. За 10 дни човек може да изяжда по половин лимон на ден, а като си почине (няколко дни) отново може да си направи режима от десет дни. Може също така десет дни да се употребява по един лимон, а следващите десет дни (след почивката) да се употребява по половин лимон. А като лечебно средство за сърцето, човек може да употребява десет дни по два лимона на ден и по 150 - 200 гр. мед, като ги изяжда на обед и вечер един час след ядене, а може и само вечер, в зависимост от състоянието на стомаха. Изобщо, лимонът трябва да замести употребата на оцет и лимонтузу в салатите, защото те се отразяват зле върху витамините. Щом излязат пресните домати, те отчасти заместват лимоните. Лимоните са чиста храна и не оставят утайки в организма.

Медът е богата на витамини храна. Той също не дава никакви утайки в организма. Съвременните хора упорито държат на употребата на захарта, но има вероятност медът и някои други подсладители да я заместят. За предпочитане е човек да изяжда по една лъжица мед, вместо захар. За успокояване на нервите добре е вечер преди лягане да се изяжда по една лъжичка мед. Най-много медът е необходим през пролетта и през зимата, когато липсват плодове. За укрепване на организма през пролетта човек може да изкара режим от 10 дни, като приема по два лимона и 150-200 гр. мед.

Портокалите - освен витамините, имат и органично злато, те превъзхождат лимоните. Също и мандарините, чиято кора е много полезна. Добре е да се нареже на ситно, да се постави в мед и да се взема по една лъжичка след ядене. Може за вкус да се постави и малко лимонов сок. Те са богати плодове и не трябва да се скъпим за тях. Ще дойде време, когато хората ща избягват храна, в която не могат да се запазват витамините и жизнените сокове.

Далеч е от нас мисълта да посочваме един напълно точен режим на храните, чрез които човек да поддържа живота си. Това са само известни насоки за по-природосъобразен начин на хранене, при който човек може да избегне много нарушения на здравето и живота си. Прекрасно е човек да може да се храни само с плодове и хляб, но организмът на човека не е пригоден за такъв начин на хранене. Затова е нужен и по-друг начин на живот, т.е. условията на живота трябва да се променят. Проблемът за храненето, за начина на приготвяне на храната, за това какви материали трябва да се употребяват за направата на съдовете, занимават науката. За изменяне на състоянията си, човек може да прави известни опити, когато има плодове и да поддържа режим с даден плод само за една седмица, но с хляб. Изобщо, добре е човек да яде плодове с хляб, не само плодове. За вегетарианството назряват ред възможности и условия: много болести медицината вече лекува чрез вегетарианския режим.

Много са правилата, които човек трябва да спазва при храненето, ако иска да хармонизира силите на живота в организма си. Много правила има да учи човек, за да може начинът на храненето да върви в унисон с неговото духовно развитие. Храненето не е процес, изолиран от духовния живот на човека. Ако човек води егоистичен живот и е приел вегетарианството само по хигиенични съображения, какво ще го ползва това? Ако човек за своите интереси е готов да унищожи брата си, какъв вегетарианец е той? Следователно, човек не трябва механично да прилага определен режим в храненето си, а трябва да застъпи и съответните психологически промени в него. Той трябва да сложи за основа на живота си доброто и любовта. Трябва да култивира онези качества в себе си, които да го направят проводник на Любовта. Човек, посредством съзнателното хранене, може да култивира в себе си редица качества, т.е. той трябва да води съзнателен живот, за което са нужни знания и воля за приложение на това знание. Поколения наред човек трябва да вегетарианства, за да се превъзпитат всички клетки в организма му, за да престане да убива. Например, кажеш ли за някого, че от него човек няма да стане, все едно че в друг свят си извършил убийство и за това ще те държат отговорен. Какъв вегетарианец е човек, ако постоянно извършва убийства от този род, постоянно одумва и критикува хората, постоянно ги съди? Вегетарианците трябва наред с храненето да култивират в себе си възвишени чувства и мисли. Храненето е процес, свързан с изявяването на Любовта на физическия свят. Каквато е храната на човека, такава ще бъде и кръвта му - такива ще бъдат и мислите му. Каквито са мислите му, такива ще бъдат и чувствата му. Каквито са чувствата му, такива ще бъдат и делата му. Казано е: "По делата им ще ги познаете". Както неправилното хранене, така и неправилното мислене и чувстване еднакво довеждат човека до смъртта.

Има хранителни режими, които действат не само лечебно на човека, чрез тях той може да възпитава и известни качества в себе си.

Житото възпитава чувство на жертвеност, но човек все още не знае как да извлича всички хранителни елементи от него. Може в продължение на месеци човек да се храни всяка вечер с варено жито. Може да се подслади с мед и счукани орехи, но най-добре е само жито, по 120 грама на вечер.

През месец февруари, когато почне разсипа на луната, може да се изкара за 10 дни житен режим с по 200 грама жито на ден, с малко мед, лимон, орехи и гореща вода. Това е прекрасен режим за пречистване от зимните утайки. Добре е врялата вода да се употребява 15-20 минути преди ядене на житото и най-много до един литър.

Сто грама покълнало жито е отлично за обновяване на сърцето. Зародишите са извънредно богати на витамини. Добре е да се употребява 20 минути преди ядене. Покълването на житото става така: сто грама жито се изчиства и измива, поставя се в чаена чаша с вода, като житото се изплаква още веднъж. Водата да е един пръст над житото. Така стои 24 часа. След това водата се изцежда, като се оставя само една супена лъжица вода, но нова, като житото отново се изплаква. В това положение то трябва да се завие добре с вълнено парче, защото е нужна известна температура. Ако си спазил това, след 24 часа житото ще покълне. Опитът ще научи човека как да се добере до тази температура. Изчаква се докато се появи покълването: появяват се бели стръкчета. Тези 100 грама жито се изяждат на три пъти. За вегетарианците е особено важно и необходимо да спазват този режим. Добре е да се поддържа 10 дни, да се почива 10 дни и пак да се продължи. Ако сърцето е болно, добре е да се поддържа цял месец. Може да се прибегне и до съвета на лекар.

Ръжта - Зародишът на ръжта е също източник на витамини. Ръжта прави човека устойчив и събужда в него висок идеал. Може леко да се препече до зачервяване и да се употребява смляна вместо кафе. Ръженият хляб регулира червата и се употребява против запек.

Просото - прави човека смирен. В някои държави го лющят и го употребяват вместо ориз. Просото е полезно за лечебни цели. Боза, направена от просено зърно или брашно, е отлична храна за майки-кърмачки (за повече мляко).

Ечемикът - От ечемика се пълнее. За силно изтощени организми след продължително боледуване: взема се по една шепичка от ечемика, просото, ръжта, овеса, житото и се поставя в два литра вода да ври, докато остане един литър. Пие се след ядене. Същата смес може да се свари още два пъти. Обновява и най-слабия организъм.

Дюлятa - Полезна е за компот. Печена на фурна, семената спират кашлицата и премахват раздразнението на трахеята. Те се сваряват добре и водата се пие топла.

Магданозът - за болно сърце. 40 грама магданозови листа се счукват в дървена гаванка и се вземат заедно с другите продукти в приготвената за салата смес. Който има здрави зъби, да си нарязва магданоза направо в салатата и да дъвче добре. Отглеждането на магданоза в градината е здравословно, прави човека здрав.

Сините сливи разхубавяват човека. Ако стомахът е нередовен, накисват се 30 сушени сливи и се изяждат сутрин половин час преди закуска. Добри са и сурови, и на компот.

Прасковите правят човека разположен, подобряват и намаляват кръвното налягане.

Кайсиите са полезни за сърцето. Обновяват и целия организъм. Яжте повече и през целия сезон.

Всеки плод, всеки зеленчук, заедно с хранителността, носи известни сили, които определят дадени качества. Употребявай ги съзнателно и в необходимото количество. Давай на организма си от всички плодове и зеленчуци. Във всеки плод природата е вложила сили, които поддържат живота.

Добре е човек да се храни в определени часове, за да приучи стомаха си да изпраща необходимия сок в определено време. Не е ли възможно, яж когато си гладен и благодари на Бога за приетата храна. Ако си неразположен, не яж, докато не си изпил 2-3 чаши вряла вода. Нямаш ли разположение към храната, не яж. Разположението към дадена храна е от голямо значение за пълното и правилно усвояване от организма.

Лакомията е в това, да си сипеш повече ядене и да режеш дебели парчета хляб. Ще си сипеш по-малко ядене и ще режеш тънки, малки филийки хляб, разрязани на две. Безразборното хранене показва, че съзнанието не е извисено - кръвта е постоянно в стомаха и мозъка се лишава от необходимата му храна. Грешниците и скърбящите ядат много. Понякога човек храни и други същества в себе си. Многото и безразборно хранене прави човека ленив. Който веднъж преяде, се изключва от Школата.

Добре приготвената храна и наредената трапеза събуждат апетита и създават настроение в човека и звучат като музика. Затова не оставяй леността да определя менюто ти за деня. Това правят тези, които са сами - нямат настроение да си приготвят храната. Колективният живот стимулира човека. Нужно е храната да бъде разнообразна. Еднообразието убива апетита. Не ти ли се яде, наложи си половин ден пост, като изпиеш няколко чаши вряла вода. Добре е един ден през седмицата да се пости. Много пъти учениците на Окултната Школа се връщат на земята за неспазване на това правило. Но както и да се храни човек, не положи ли доброто за основа на живота си, не е ли изпълнен с добро разположение към всичко живо, няма ли светла и възвишена мисъл, няма ли висок идеал, той не ще разбере този велик процес на храненето и не ще може да се възползва от скритите сили на природата, вложени във всички хранителни продукти.

С всяко отрицателно чувство и мисъл човек внася отрова в организма си. Злото е материя, която предизвиква процес на разлагане, на гниене в организма на човека. С всяка отрицателна мисъл, чувство и проява човек внася отрова в организма си, която съкращава живота и понижава цялото му съществуване. Натрупват се разни утайки в човека и животът му започва да изтича. От натрупване на утайки в кръвта, в кръвоносните съдове се появява атеросклероза. Затова човек трябва да се пази от отрицателни изживявания, да не проявява злото и да не се занимава с него, като с най-опасен враг на живота. Човек за една отрицателна проява е готов да унищожи другия. Затова се препоръчва прошката, като велик процес на пречистване, на изхвърляне отровите от съзнанието, за да не тровят кръвта ни.

Когато жизнения сок престане да действа в ставите, явява се ставния ревматизъм. Човек обаче разполага с възможности да се справи с всички болести, ако знае как да се свърже с живите сили на природата. Ако не разбира законите на природата и не знае как да ги ползва, той никога не ще стигне до извора на живота.

И така, науката за храненето е необятна област, която трябва усилено да се изучава. Храни ли се човек механично и безразборно, целият му живот протича така. Затова седнеш ли да се храниш, отправи своята благодарност към Този, който ти е дал всички блага, чрез които поддържаш живота си. Помисли колко Същества и сили са взели участие в създаването на всички блага и отправи благодарност към Тях.

Взел си плод в ръка, не бързай да го изядеш! Погледни го и благодари на дървото, и на слънцето, и на земята, и на всичко, което е съдействало за създаването му и тогава пристъпи към изяждането му. Приемай храната си с благодарност, и ще видиш как неусетно доволството и радостта ще станат спътници в живота ти. Положи доброто за основа на живота си, насочи мисълта и чувствата си към доброто, за да останеш вегетарианец и в другите светове. Човек не трябва да раздвоява съзнанието си, за да не служи и на едните, и на другите сили. Тогава той не може да се храни правилно. Храненето е наука на бъдещето. Много процеси все още не са проучени от човека. Човек не се е научил на най-важното изкуство - изкуството да живее.

И така, изпълни сърцето си с благодарност към Източника на живота и неусетно ще се доближиш да неговите живителни струи.

Любовта е най-съвършената хигиена! Вложи Любовта като основа на живота си и тя ще те научи как правилно да се храниш, как правилно да живееш.

Източник:

Из записките на Цанка Екимова (Дойнова) - из беседите и лекциите, като евентуално е ползвала и други източници.

____________

1 оригиналния материал е печатан на машина и е част от ръкопис “С любов и благодарност. (Учителят за храненето)”. Настоящият откъс е част от статия със заглавие: “Правила за готвене”. Частта (в началото на статията) от “троскотът лекува” до “след 4 часа” в оригиналния текст бе поместена точно над заглавието, като най-вероятно е цитат от Учителя. Възможно е да има и други цитати в текста (особено в последната част), но те не са означени като такива в ръкописа. Направена бе малка редакция с цел отстраняване на основните пунктуационни и правописни грешки, както и на някои стари изрази и думи.


КАКВА ХРАНА ТРЯБВА ДА ЯДЕМ ПРЕЗ ВСЕКИ ОПРЕДЕЛЕН ДЕН?

Неделя

Слънце: ориз, леща,грозде, портокали, мандарини ,стафиди, слънчоглед, зеле, овес, ръж, ечемик

Понеделник

Луна: зеле, лапад, лобода, зелен фасул, марули, краставици, царевица зелена, картофи, домати , бакла, тикви, гъби

Вторник

Марс: коприва, червени чушки, домати, лук , чесън, хрян, бяла ряпа, репички; храни, които съдържат лютевина и желязо

Сряда

Меркурий: моркови, круши, леща, зряла царевица , магданоз, чубрица; жълто обагрени плодове

Четвъртък

Юпитер: картофи, тикви, бамя, мляко, фъстъци, растително масло, орехи, бадеми, маслини, жито, праскови

Петък

Венера: грах, сусам, череши, ябълки, сини сливи, смокини, вишни, чгоди, малини, дини, мащерка

Събота

Сатурн: орехи, бадеми, лешници, кестени, сини патладжани, зрял боб, черна ряпа, кафе, какао, боровинки, шипки ,черупкови и с голяма калоричност плодове.



Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. reala - Поздравления!
23.02.2010 11:32
:)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: snow4eva
Категория: Лични дневници
Прочетен: 651759
Постинги: 81
Коментари: 136
Гласове: 230
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031