Клас: |
Лъчеперки |
Actinopterygii |
Разред: |
Шараноподобни |
Cypriniformes |
Семейство: |
Шаранови |
Cyprinidae |
Род: |
Шарани |
Cyprinus |
Вид: |
Шаран |
carpio |
Шаранът е един от най-разпространените представители на голямото рибно семейство в страните от Централна и Източна Европа. Той е сладководна риба, но добре се адаптира и в полусолени води. Има слабо изразен полов диморфизъм. Достига до 100-120см. на дължина и тегло до 30-35 кг. Характерно за него е устата със здрави, подвижни напред устни с по две двойки мустачета отстрани. При дивия вид височината се нанася до 4 пъти по дължината на тялото, докато при селекционираните раси само 2,5-3 пъти.
Тялото на шарана е странично сплескано. Главата е малка. Гръбната перка е значително по-дълга, отколкото при другите видове от шарановото семейство. При нея е типичен здравият назъбен остър и твърд шип. Подобен, но по малък шип има и в началото на аналния плавник. Чрез селекциониране в продължение на столетия от шарана са създадени много раси и породи. Като цяло може да се приеме, че се говори за три основни раси шарани. Див, изцяло люспест с удължено тяло; огледален-с малко на брой, но едри люспи и гол шаран, който е покрит изцяло с кожа, по която инцидентно може да има няколко големи люспи. Люспестия вид е зеленикаво-златист на цвят с тъмен гръб. Коремът е светъл. От страни е покрит с правилно наредени едри люспи.
Шаранът е типичен представител на топлолюбивите видове риба. Нараства най-добре при температура на водата 22-28 градуса и е невзискателен към количеството кислород във водата. Размножаването настъпва при температура на водата 16-18 градуса. Плодовитоста му е много голяма. Женската отделя в зависимост от теглото си между 400 000 и 600 000 бр. хайверни зърна. Хайверът е лепкав и при мръстене полепва по камъните и растителноста. Инкубацията му трае 3-5 дни в зависимост от температурата на водата. По отношение на растежа, шаранът се отнася към бързорастящите риби. Първоначално личинките се изхранват от жълтъчното мехурче, преминават към външно хранене с дребен планктон и в последствие с дребни дънни организми и семена на различни видове растителност. През първата година нараства от хайверна личинка до 25-100г., а през втората до 500-1000/1200г., като стойностите варират в зависимост от конкретните условия; топлината, слънчевото греене, киселинноста или алкалноста на водата и не на последно място храната. Изкуствено отглежданият шаран наддава два пъти по-бързо от дивия.
Шаранът се слави с пословичния си апетит. Спира да се храни само през най-горещите летни дни, а през хладните нощни часове наваксва пропуснатато.
Забраната за улов на шаран обикновено е от средата-края на месец април до края на месец май-началото на месец юни, през размножителния му период.
Забранен е и уловът, пренасянето, превозването, купуването и продаването на шаран с размери по малки от 30 см.
31.07.2011 17:09
19.02.2012 13:28
19.10.2012 06:13
20.10.2012 16:58
20.10.2012 19:03
20.10.2012 21:58
21.10.2012 18:17
22.10.2012 02:56
22.10.2012 06:16
22.10.2012 10:13
22.10.2012 13:46
23.10.2012 12:43
24.10.2012 21:24
25.10.2012 11:26
25.10.2012 12:24
25.10.2012 12:38
2. СЕЛСКИ ТУРИЗЪМ
3. РЕНТ А КАР
4. ЕКСКУРЗИИ В РУМЪНИЯ
5. РЕЛИГИОЗЕН ТУРИЗЪМ
6. ЕКСКУРЗИИ В ТУРЦИЯ
7. ШОПИНГ ТУРИЗЪМ
8. ЕКСКУРЗИИ В ЧУЖБИНА
9. ЕКСКУРЗИИ В БЪЛГАРИЯ
10. ЛОВЕН ТУРИЗЪМ
11. ЯХТИ ПОД НАЕМ
12. ЯХТЕН ТУРИЗЪМ
13. КУЛИНАРЕН ТУРИЗЪМ
14. САМОЛЕТНИ БИЛЕТИ РЕЗЕРВАЦИЯ И ПОКУПКА
15. АВТОБУСНИ БИЛЕТИ ЗА ЧУЖБИНА
16. РИБОЛОВЕН ТУРИЗЪМ
17. АРХЕОЛОГИЧЕСКИ ТУРИЗЪМ-ВАРНА
18. ЛОВЕН ТУРИЗЪМ
19. ВИНЕН ТУРИЗЪМ
20. АВТОБУСНИ БИЛЕТИ
21. Туризъм